Välkommen till

Svenska Plan B

 

- den svenska versionen av Lester Browns plan

för att rädda civilisationen 

 

 

 

Om författaren

Ur Plan B 4.0 Uppdrag: rädda civilisationen!

 

Lester R. Brown är ledare för Earth Policy Institute, som han grundade i maj 2001. Det är en ideell tvärvetenskaplig forskningsorganisation i Washing­ton, D.C. med syftet att skapa en plan för att rädda civilisationen – en plan som konkret pekar ut både målen och vägen.

Lester Brown har av Washington Post beskrivits som ”en av världens mest inflytelserika tänkare”. Tidningen The Telegraph of Calcutta har kallat honom “miljörörelsens guru.” Redan år 1986 bad kongressens bibliotek i USA om att en dag få hans efterlämnade papper till sina arkiv.

För ungefär 30 år sedan bidrog Lester Brown till att utveckla begreppet ekologiskt hållbar utveckling, vilket han har använt i sin utformning av ekoekonomin. Han grundade och ledde Worldwatch Institute under dess första 26 år. Under sin långa karriär, som startade med tomatodling, har Lester Brown författat eller varit medförfattare till många böcker och blivit utnämnd till hedersdoktor 25 gånger. Hans böcker har översatts till över 40 språk.

Lester Brown är också MacArthur Fellow och har fått ta emot en stor mängd priser och utmärkelser, bland andra FNs miljöpris 1987, WWFs guldmedalj 1989 och Japans Blue Planet Prize år 1994 för sina ”enastående bidrag till att lösa globala miljöproblem.” År 1995 när Marquis Who’s Who firade sin femtionde utgåva valde de Lester Brown till en av 50 Great Americans. Till de senaste utmärkelserna hör den italienske presidentens medalj och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens Georg och Greta Borgström pris. Lester Brown innehar tre hedersprofessurer i Kina, en av dem vid den kinesiska vetenskapsakademin. Han bor i Washington, D.C.


 

Lester R. Brown

Earth Policy Institute

 

 

www.svenskaplanb.se • © Framtidsverket 2010 • Sidan uppdaterad 2011-09-08